Hvordan funker et lån?

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hva et lån er og hvordan det funker.

Hva er et lån?

Et lån er som oftest en avtale mellom to eller flere parter, hvor den ene er den som låner ut pengene og den andre er den som låner pengene. Sammen lager de en avtale om hvordan pengene skal betales tilbake, hvor mye renter som skal betales etc. Det å lage en avtale når det kommer til lån kommer an på hva slags lån det er du skal ta opp og hva det er du skal låne penger til.

Sikkerhet

Med de aller fleste lån så trenger du en form for sikkerhet. Dette kalles som oftest pant. Dette kan være i eiendommer du har, ulike typer verdipapirer eller bankgaranti. Du kan også ha sikkerhet i forsikring, noe som er mer og mer vanlig. Du kan også skaffe deg en kausjonist, som du kan lese mer om hva er under.

Kausjonist

Hvis du for eksempel skal ta et boliglån, så kan du skaffe deg en kausjonist. Ettersom boligmarkedet i Norge har blitt vanskeligere og vanskeligere å komme inn på, er det enormt vanlig å måtte ha en kausjonist for å kjøpe sin første bolig. Når du skal kjøpe bolig, kan det lønne seg å finne ut hvor mye du kan låne før du begynner letingen. Det er jo absolutt ikke lett å finne drømmeboligen for å deretter finne ut at du ikke har råd. En kausjonist har eiendom eller andre formuer som gjør at de setter pant i sine egne ting, for at du skal få lån. Dette betyr enkelt og greit at hvis du ikke betaler lånet ditt, så må kausjonisten gjøre det/selge eiendeler de har for å gjøre det. En kausjonist er en person som går god for at du har pengene som skal til for å betjene lånet.

Det kan være en fordel å se hvor mye trykk som er på boliglånsfronten slik at du vet hva du skal forholde deg til i forhold til behandlingstider etc.

Vi ønsker deg lykke til!

Hvordan funker et lån?
Rull til toppen